Τρίτη 26 Αυγούστου 2008

La Dame à la Licorne

Στο μουσειο Musée National du Moyen Âge του Παρισιου το εντυπωσιακοτερο εκθεμα ειναι οι υπεροχες εξι ταπισερι, παραγγελια του Jean de Viste για το γαμο της κορης του.
Οι πεντε πρωτες απεικονιζουν τις πεντε αισθησεις.
ΓΕΥΣΗ

η κορη απλωνει το χερι στο δισκο που προτασσει η βοηθος της για να παρει εναν καρπο


ΟΣΦΡΗΣΗ
η κορη κραταει ενα περιδεραιο απο ανθη στα ντελικατα χερια της

ΑΚΟΗ
η κορη παιζει ενα μουσικο οργανο του Μεσαιωνα με την αρωγη της βοηθου της

ΑΦΗ
η κορη αγγιζει με χαρη το κερατο του Μονοκερου

ΟΡΑΣΗ

η κορη κρατα εναν καθρεφτη οπου μεσα του εικονιζεται το Ιερο Ζωο


Σ' ολες τις ταπισερι η Κορη, γονος πλουσιας οικογενειας αν κρινουμε απο τα πλουμιστα φορεματα της και τα στολιδια του λαιμου της, απο τα διαφορετικα, περιτεχνα χτενισματα και το οικοσημο στη σημαια, εχει συντροφια τον Ιερο Μονοκερο, ενα λιονταρι, τη βοηθο της και αλλα ζωα διασκορπισμενα στο γυρω περιβαλλον.

Ο Μονοκερος ως συμβολισμος των μεσαιωνικων χρονων, αποτελουσε Ιερο ζωο που το κερατο του ειχε ιαματικες ιδιοτητες.
Γιατρευε αρρωστιες, προσφερε την αθανασια και ηταν ακομα συμβολο ελευθεριας και ομορφιας.
Ατιθασος και αγριος μπορουσε μοναχα να εξημερωθει απο μια Παρθενο κοπελα.
Και στ' αληθεια το Ιερο Ζωο στις ταπισερι μοιαζει τελειως ηρεμο και πειθηνιο πλαι στην Κορη.
Ωστοσο, εκεινο που προκαλει το ενδιαφερον και εξαπτει τη διανοια ειναι η κεντρικη, εκτη ταπισερι.Απεικονιζει την Εκτη Αισθηση και η ερμηνεια της εχει γινει αντικειμενο πλειστων θεωριων και αναλυσεων.Σ' αυτην η Κορη εικονιζεται πιο απλη στην εμφανιση και φαινεται να δινει το κολιε της στη βοηθο, μενοντας γυμνη ετσι απο στολιδια.
Πισω της για πρωτη φορα υπαρχει μια γαλαζια σκηνη, οπου πανω ειναι γραμμενη η φραση: "A mon seul desir".... "H μονη μου επιθυμια"... παραδιπλα ειναι σχεδιασμενο το γραμμα "Y", που πολλοι ερμηνευσαν σαν τους δυο δρομους που καλουμαστε να διαλεξουμε στη ζωη μας. "Ο δρομος της Αρετης και της Κακιας", κατα την αρχαιοελληνικη μυθολογια. Εξαλλου δεν ειναι διολου τυχαιο που το γραμμα Y στα γαλλικα ονομαζεται: ι-γκρεκ (grecque).



Μηπως η εκτη αισθηση ειναι η ελευθερη βουληση? Η απαλλαγη απο τα δεσμα των υλικων αγαθων, απο τη σκλαβια που ο πλουτος επιβαλλει? Η Κορη παραδιδει το περιλαιμιο που την συντροφευει στις προηγουμενες ταπισερι, με την επιθυμια να ειναι απλα και μονο ο Εαυτος της.Δεσμιοι ολοι της Φυσης μας, αιχαμαλωτοι των αισθησεων και των ορμεφυτων μας, μοναχα εαν αρνηθουμε--εστω και για μια στιγμη--τα ενστικτα που εδραζουν στον πυρηνα της ανθρωπινης ψυχης μας θα καταφερουμε να ξεφυγουμε της θνητης ψυχης μας και να αγγιξουμε την θεωση.Θελουμε τοσα πολλα ολοι μας. Θελουμε υλικα και αυλα αγαθα. Θελουμε... Θελουμε.. Θελουμε...Αν ειχαμε ομως μια και μονη επιθυμια... Αν μας δινοταν ενα μαγικο λυχναρι να πραγματοποιησουμε Τη Μοναδικη μας Επιθυμια, αυτη που θα ικανοποιουσε ολες μας τις αισθησεις με τη μια...
Θα ηταν να βιωσουμε την Απολυτη Αισθηση του Απολυτα Αληθινου Εγω μας...

1 σχόλιο:

βιολιστης στη στεγη είπε...

Η πρώτη επαφή μαζίσου, μου άφησε μιά αίσθηση θαυμασμού μόνο και μόνο διαβάζοντας τη περιγραφή του εσώτερου εαυτού σου στο "για μένα"!
Μετά, διάβασα την τελευταία σου ανάρτηση σχετικά με τις έξι ταπισερί, και θαύμασα ακόμα πιό πολύ την ανάλυσή σου σχετικά με τις ταπισερί αυτές, και το τρόπο που προσεγγίζεις την "έκτη αίσθηση", αυτό το άπιαστο όραμα του καθένα απο μάς...
Να είσαι καλά. Χάρηκα πολύ που σε "γνώρισα"!