Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

Don Quichotte


While living in Nazi-occupied Paris during World War II, Picasso suffered harassment from the Gestapo. One officer allegedly asked him, upon seeing a photo of Guernica in his apartment, "Did you do that?" Picasso responded, "No, you did."


Ολα ειναι τοσο ασχημα οσο εσυ τα αφηνεις να ειναι. Δεν φταινε τα συντριμμια στα ποδια σου για την καταστροφη. Δεν φταιει ο αμφιβληστροειδης που καθρεφτιζει αυτη την ολεθριοτητα. Δεν εχει καν σημασια να ριξεις τις ευθυνες. Το φταιξιμο ειναι δικο σου κι αν δεν αντεχεις να βαζεις την Αυτου Μεγαλειοτητα, το "Εγω" σου, στο εδρανο του κατηγορουμενου, απλως προσπερασε το. Η καταστροφη εγινε. Τα παντα γκρεμιστηκαν. Οι μεγαλυτεροι φοβοι σου γινονται πραγματικοτητα ενας προς εναν. Εισαι μονος. Και κρυωνεις. Και θελεις να πας πισω. Μα δεν γινεται. Το μονο που μπορεις να κανεις ειναι να σηκωθεις μπλεγμενος σε ιστους απο δακρυα, να μην δωσεις σημασια στο κρυο και με μια απλη--τοσο επωδυνη κινηση για τα παγωμενα δαχτυλα--να βαλεις το πρωτο τουβλο στη θεση του. Και να χτισεις παλι απο την αρχη. Και να εχεις κατα νου πως οσο εισαι ζωντανος ποτε δεν ειναι αργα. Πως οταν χτιζεις δεν ειναι ωρα για απολογισμους. Ακομα κι αν πιστευω οτι κανεις δεν αλλαζει και τα λαθη, ακριβως τα ιδια θα τα επαναλαμβανεις ξανα και ξανα, δεν εχεις τιποτα αλλο να κανεις παρα να μπαζωνεις εκεινα που γκρεμιζεις. Να τα βαφεις μαυρα κι επειτα παλι κοκκινα ή πρασινα ή πολυχρωμα. Κι οσο κι αν φοβασαι, οσο κι αν εχεις δημιουργησει ασυνειδα τη δικη σου προσωπικη-μικρη-Guernica δεν εχεις παρα να σταματησεις αυτον τον πολεμο. Το "αυριο" ειναι ολο εκπληξεις. Καλες, κακες. Αυτες ειναι. Γιατι στο κατω κατω φτιαχνουμε το δικο μας κοσμο. Εμεις. Και στο τελος τελος δεν εχει τοσο καμια μα καμια σημασια ποσα χρονια θα βολοδερνουμε. Σημασια εχει το πως. Και με ποιους. Κι αυτα ειναι στο δικο μας πινελο πανω να τα ζωγραφισουμε.
Το κενο, το λευκο, την τυφλοτητα, τις απωλειες, το αγνωστο, το φιλι, το δακρυ, το ονειρο, το απιαστο και το απτο. Κι αν καπου στραβοπατησει το πινελο μας και φτιαξουμε μια ασχημη μουτζουρα ας ζωγραφισουμε απο πανω παλι. Απλα ας ζωγραφισουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: